PUR SANG»

Gepubliceerd op 27-02-2019

PUR SANG - 25 mei t/m 29 juni 2019

Alweer bijna 8 jaar geleden exposeerde Nico Vrielink voor het laatst in de regio waar hij geboren werd en opgroeide. De kunstschilder die wereldwijd succes oogstte met portretten van zijn (ex)vrouw keert nu terug voor een solo expositie bij Galerie Persoon in Eersel.

Vrielink is kunstenaar PUR SANG; Hij MOET simpelweg iedere dag  tekenen of schilderen. Met een enorme gedrevenheid verwerkt hij zijn dagelijkse indrukken en emoties op doek of papier. Zijn werk is altijd een directe reflectie van zijn eigen leven.  Waar hij vroeger vooral de liefde voor zijn (ex)vrouw Jeane uitte in sensuele portretten van haar, laat Nico nu veel meer van zichzelf zien. We zien Vrielink voorbijkomen in zijn nieuwe werk als krachtige stier, trouwe hond en oude wijze man.  Na bijna 40 jaar kunstenaarschap is het werk geëvolueerd van projectie naar zelfreflectie. Je voelt daarin een zeker existentialisme, wie ben ik en wat definieert mij? Het antwoord daarop is voor de oplettende kijker niet moeilijk te ontdekken. Passie!  Voor zijn kinderen en de vrouwen in zijn leven, voor de omgeving waar hij woont en zijn honden, voor de kunst, maar bovenal voor het leven zelf.

De andere volbloed kunstenaar in deze expositie is beeldhouwer Gerard Engels, wiens basis in de techniek ligt. Al vroeg werd duidelijk dat de kennis die Gerard opdeed aan de academie voor industriële vormgeving in Eindhoven zich vooral via creativiteit een weg naar buiten zou banen. Later zou blijken dat juist die technische vaardigheden van groot belang werden voor zijn werk. Middels verschillende door hemzelf ontwikkelde technieken om hout te bewerken en brons te gieten krijgen de imposante beelden van Engels de vorm en uitstraling die zijn werk zo typeren. Met name het opbouwen in wasstroken van zijn bronzen beelden is zeer herkenbaar voor Engels' stijl. Paardenhoofden en torso's in geabstraheerde vorm zijn daarbij terugkerende thema's.

Cernunnos-hunted-by-dogs-in-the-old-Celtic-forests-200-by-150-cm-Olieverf-acryl-houtskool-op-doek-17000-1560509034.jpg
388-012-2-1560510441.jpg
IMG-9153-2-1560510440.jpg