« IMPRESSIONS»

Gepubliceerd op 06-07-2019

Impressions - 20 augustus t/m 28 september 2019

Jan Peter van Opheusden

Jan Peter beeldhouwt, zeefdrukt en schildert. Jan Peter schildert snel, niet alleen met de kwast maar ook met zijn handen. Hij beschouwt het doek als zijn palet en werkt het liefst met acryl, lekker vlug. Gezwind als het leven.

Gemengde technieken, met krijt als basis voor het juiste effect. Op doek, paneel of papier; mensen, natuur, dingen van alledag, beweging, dansers, theater of sport en soms, als uitgebreide vingeroefening, een kinderportret.

“De kleur is voor mij eigenlijk nog meer bepalend dan de vorm. Ik bén die kleur. Om die reden gebruik ik vrijwel nooit pasteltinten maar meestal primaire en contrasterende kleuren. Zij drukken directe emoties uit en gevoelens die geladen zijn door een onstuimige expressie of een gespannen erotiek en liefde voor mensen; het zijn geen boodschappen. Wanneer je mijn schilderijen goed bekijkt dan zie je uitsluitend iets van jezelf”.

Ellen Geerts

Op de academie in Tilburg leerde Ellen werken met olieverf en dat is altijd haar favoriete materiaal gebleven. Ze werkt laag over laag met droge rulle verf. De onderliggende lagen werken daarbij door in de bovenlaag; het levert een interessante “huid” op waarbij iedere vierkante centimeter bijzonder is.

Het landschap is voor Ellen meestal de aanleiding tot schilderen en daarom tekent zij veel op locatie. Dat kan in Zuid-Limburg zijn, maar ook Toscane, Cornwall, de Orkney-Islands of Normandië. Ieder landschap is anders, heeft te maken met ander licht, andere kleuren en andere jaargetijden waardoor het een gegeven is waar ze geen invloed op heeft; ze moet op zoek naar een specifiek stukje uit een groot geheel dat haar inspireert.

Een uitnodiging om deel te nemen aan een expositie in het Coda-Museum in Apeldoorn, waarbij gebruik gemaakt moest worden van handgeschept papier, werd aanleiding tot het werken op papier. Ook hier blijft het onderwerp landschappelijk maar in tegenstelling tot haar kleurrijke schilderijen, gebruikt ze voor deze tekeningen voornamelijk inkt in grijstonen. In het recente werk op papier zoomt zij verder in op het onderwerp; planten en bloemen.

jan-peter-van-opheusden-tussen-de-bloemen-1562404226.jpg
La-Longue-Rue-2-1562404274.jpg