« Frank van Driel | In my mind's eye»

Gepubliceerd op 25-08-2023

Het oeuvre van Frank van Driel omvat verschillende series met naakten, landschappelijk werk en portretten maar hij heeft een overduidelijke voorliefde voor stillevens. Hierin zoekt hij de grens op van wat een stilleven eigenlijk is. Een schotel dreigend op de rand van de tafel geplaatst, een langgerekte sliert rook van een uitdovende kaars of de minutieuze reflectie van een naakte vrouw in een glazen fles. Het spanningsveld tussen beweging en stilte is sterk aanwezig maar altijd subtiel uitgevoerd.

De sfeer in van Driels foto's is overwegend sereen, eenvoudig en puur. De onderwerpen in de stillevens alledaags maar vol symboliek en voor wie Frank beter kent is het duidelijk dat dit zeer intiem werk is. Ieder voorwerp, elke patrijs, oester of sprietje gras is persoonlijk en met reden gekozen, geschoten, geoogst of geplukt en zorgvuldig in een uitgebalanceerde compositie geplaatst om een verhaal te vertellen. Een verhaal over puurheid, oorsprong en historie, en een vleugje heimwee naar vervlogen tijden.

Tijdens een langdurige Residentie in Puglia (Italië, zomer 2022) is de basis voor een nieuwe serie werken ontstaan waartoe ook de prijswinnende foto ‘Irreversible’ behoort. De tentoonstelling ‘in my mind’s eye’ toont naast de meest recente foto’s een overzicht van diverse belangrijke werken uit de afgelopen 15 jaar. Ondersteund door een selectie aan archeologische vondsten en voorwerpen uit de privé collectie van van Driel biedt dit een inkijkje in de geest, verbeelding en werkwijze van deze kunstenaar.

Het werk van Frank van Driel werd in de afgelopen jaren onder andere getoond in museum Slager te ’s-Hertogenbosch en op gerenommeerde kunstbeurzen zoals Pan Amsterdam en Tefaf Maastricht. In 2022 verscheen zijn eerste boek ‘To be Frank’  bij Lecturis, een indrukwekkend 300 pagina’s tellend naslagwerk waarin ieder van zijn series de toelichting krijgt die het verdient.

The-Marriage-just-the-pearl-II-1692972907.jpg
Web-Eludible-Soul-Scapes-1369-Puck-1696676084.jpg
Irreversible-1696836319.jpg
Abysmal-1696836319.jpg