« stillevens van Frank van Driel»

Gepubliceerd op 30-05-2022

Van 16 juni t/m 30 juli 2022 presenteren wij een selectie stillevens uit het oeuvre van fine-art fotograaf Frank van Driel.

Frank werd in 1966 geboren in Leiden maar woont en werkt al geruime tijd in Brabant. Zijn atelier bevindt zich in een monumentaal pand in hartje Den Bosch. Meer specifiek; een voormalig klooster waar je vooral op de indrukwekkende zolder niet ontkomt aan een overweldigend nostalgisch gevoel. Het daglicht kan slechts getemperd binnenvallen in ‘Het Pand’ en dat creëert de perfecte sfeer en omstandigheden voor zijn fotografische werk dat hij steevast bij natuurlijk licht maakt.

Het oeuvre van Frank van Driel omvat series naakten, landschappelijk werk en (zelf)portretten maar hij heeft een overduidelijke voorliefde voor stillevens. Het spanningsveld in die stillevens is zeer sterk maar altijd subtiel aanwezig. Een schotel dreigend op de rand van de tafel geplaatst, een langgerekte sliert rook van een uitdovende kaars of een minutieuze reflectie van een naakte vrouw in een glazen fles. Zelfs in een stilleven weet Frank beweging te brengen.

De sfeer in van Driels foto's is sereen, eenvoudig en puur. De onderwerpen alledaags maar vol symboliek en voor wie Frank beter leert kennen is het duidelijk dat dit zeer intiem werk is. Ieder voorwerp, elke patrijs, oester of sprietje gras is met zorg gekozen, geschoten, geoogst of geplukt en zorgvuldig in een uitgebalanceerde compositie geplaatst om een verhaal te vertellen. Een verhaal over puurheid, oorsprong en historie en een vleugje heimwee naar vervlogen tijden.

Het werk van Frank van Driel werd in de afgelopen jaren onder andere getoond op gerenommeerde kunstbeurzen zoals Pan Amsterdam en Tefaf Maastricht en zeer recent in de solo tentoonstelling ‘The Art of Perception’ in museum Slager te 's-Hertogenbosch. Eerder dit jaar verscheen ook zijn 300 pagina’s tellende boek ‘to be frank’. Een indrukwekkend naslagwerk waarin ieder van zijn series uitgebreid aan bod komt.

 

The-Marriage-just-the-pearl-II-1653902462.jpg
Frank-van-Driel-Perpendicular-Soul-Scapes-I-1653902487.jpg
Stillife-with-Beer-Spilled-Wine-1653902582.jpg