« Mariska Karto»

Gepubliceerd op 24-06-2021

Deze zomer presenteren wij in samenwerking met Oogenlust wederom een omvangrijke tentoonstelling met werk van een bijzondere kunstenaar. Dit jaar hebben we de samenwerking gezocht met fotografisch kunstenaar Mariska Karto (Paramaribo, 1971). Mariska heeft roots in Suriname en Indonesië, maar groeide op in Delft. De rijke geschiedenis van de klassieke schilderkunst is haar grootste inspiratiebron. De expositie ‘It was all a dream’ omvat ongeveer 50 werken uit verschillende series en is te bezoeken van 25 augustus t/m 25 september 2021 op Domein Oogenlust.

 

Zonder de geschiedenis is er wat Mariska Karto betreft geen heden, zonder het heden geen toekomst en zonder toekomst geen dromen. Terwijl ze juist dromen lijkt te willen creëren. Mystieke beelden die een duidelijk verhaal vertellen en vaak gebaseerd zijn op ervaringen uit haar eigen leven. Lichte en donkere periodes zijn er in ieder leven, wellicht dat ze daarom zo gepassioneerd gebruik maakt van het clair obscure in al haar werk.

 

Karto’s dynamische landschappen en moderne fresco’s zijn hypercollage´s die de verhalen van onze tocht door het leven vertellen. Niet dat van één persoon maar het verhaal van onze wereld, de oude èn de nieuwe. Actuele kwesties zoals klimaatopwarming, vervuiling en xenofobie worden op een esthetische manier onder de aandacht gebracht waardoor ze zachtjes in ons bewustzijn landen.

De creatie van deze hyper-collages kost al snel zes tot twaalf maanden. Ieder persoon en elk stukje landschap in deze complexe werken wordt door Karto afzonderlijk gefotografeerd en later aan elkaar gemonteerd tot een vloeiend geheel waarin je na lang kijken nog steeds nieuwe elementen blijft ontdekken.

 

Begin 2021 verscheen haar boek ‘the book of senses’, met daarin een selectie van naakten die ze de afgelopen 10 jaar maakte. Vrouwen van diverse etniciteiten worden getoond in historisch aandoende decors die rijk versierd zijn met textiel, bloemen of juwelen. We zien vrouwen in al hun kracht en kwetsbaarheid waarbij status geen rol speelt. Sensualiteit en fantasie voeren de boventoon, waarbij Karto’s fascinatie voor Barok, Art Nouveau en Burlesque duidelijk terug te zien is. In haar visie op vrouwelijke schoonheid speelt huid altijd een centrale rol. Soms fluweelachtig, dan weer glanzend als satijn vertelt de naakte huid een verhaal en onthult emoties onder een spel van licht en schaduw. Een must voor wie nog steeds huidhonger heeft!

 

Karto heeft internationale fotografieprijzen gewonnen en exposeert haar werk wereldwijd op kunstbeurzen en in galeries. Tot haar clientèle behoren luxe hotelketens zoals Waldorf Astoria, parfumeriehuis Cortese Venezia en talloze particuliere verzamelaars.

the-apple-1624543227.jpg
xenophobia-1624543227.jpg
Diva-Attack-1624543267.jpg